Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Srážky zvedají hladiny řek

3. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 7. 2012 | ČHMÚ, MP, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jedná se zejména o menší toky. Srážky zvedají hladiny řek Zdroj fotografie: 123rf

Od jihozápadu střídavě přechází přes naši republiku srážková pásma. Jsou s nimi také spojené bouřky, ve kterých se ojediněle mohou vyskytnout nárazy větru přesahující 25 m/s (90 km/h), kroupy nebo i přívalové srážky. Vydatné srážky, které zasáhly severozápadní část Čech, způsobily poměrně výrazné vzestupy hladin v povodí Berounky, Ohře, dolního Labe a Jizery. V současné době jsou hladiny zasažených toků na poklesu a zvýšené průtoky se promítají v dolních úsecích.

Během odpoledne, večera a noci na zítřek se opět očekávají bouřky s možnosti přívalových srážek. Hladiny zejména menších toků budou při zasažení bouřkou reagovat prudkými vzestupy hladin. Vzhledem k předchozímu nasycení půdy nelze vyloučit překročeni nižších stupňů SPA zejména na tocích odvodňujících Brdy, horské oblasti severu a severovýchodu Čech a také v povodí Bíliny, varují hydrologové.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024