Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pravé léto přichází

14. 6. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 6. 2012 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty se od soboty budou dostávat nad tropické třicítky Pravé léto přichází Zdroj fotografie: 123rf

Ne že bychom si dosud teplého letního počasí nemohli užít – objevilo se v podstatě už na konci dubna a pak zejména v první polovině května, kdy nechyběly ani tropické třicítky. Jenže poslední týdny se počasí vrátilo k normálu, první polovina června byla ve znamení chladnějšího a vlhčího stavu, takže jsme na ty tropy poněkud pozapomněli. A teď se léto vrací již v plné parádě a navíc by mělo vydržet.

Počínaje sobotou předpokládáme nejvyšší denní teploty většinou mezi 28 a 32 °C, neděle sice bude v severozápadní polovině území trochu chladnější, ale ne o moc. Takto vysoké teploty by měly vydržet nejméně do polovině příštího týdne. K vysokým teplotám patří i bouřky, jejich výskyt předpokládáme už v sobotu v severozápadní polovině území, ale nedosáhnou nebezpečné intenzity a neděle by se měla navíc obejít bez nich úplně. Na počátku příštího týdne se stanou bouřky jevem četnjším, ale stále spíše půjde o klasické letní lokální události, které by neměly přinést velké problémy.

Podle všeho to vypadá, že tímto víkendem v Česku započne dlouhodější letní povětrnostní situace. Pokud bychom měli z hlediska vývoje počasí určit, kdy letos definitivně končí jaro a začíná léto, tak se dostáváme právě teď do onoho bodu zlomu. Naznamená to, že se nemůže ještě ochladit, to samozřejmě může a kdykoliv, ale už to bude v rámci letní cirkulace.

Ale pozor - kromě plavek bychom měli v příštích dnech vytáhnot i opalovací krémy. Není to jen obyklá fráze - stav ozonové vrsty je totiž nyní výrazně podprůměrný. Spálení kůže tak hrozí ještě víc než v jiných letech touto dobou. Tak pozor na to.



Nejbližší noci a rána přinesou mráz!

Nejbližší noci a rána přinesou mráz!

Do Česka pronikl studenější vzduch a tak nás po nocích čeká pokles teplot pod bod mrazu, nejstudenějším bude pravděpodobně úterní ráno. Hrozí spálení květů již rozkvetlých stromů, zejména meruněk.

17. 3. 2024
Na 1. máje se pod rozkvetlou třešní letos nepolíbíte

Na 1. máje se pod rozkvetlou třešní letos nepolíbíte

V polovině března jsou v Česku vykvetlé například meruňky, a to nejen rané odrůdy. Květenství je posunuté až o měsíc oproti normálu. Brzy se přidají další stromy, a do konce dubna bude pravděpodobně vše odkvetlé.

17. 3. 2024