Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vydatné srážky zvedají hladiny řek

13. 6. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 6. 2012 | ms, meteocentrum.cz, ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Lokálně napršelo i přes 70 milimetrů za den. Vydatné srážky zvedají hladiny řek Zdroj fotografie: Petr Hlinomaz

Červen, to je na našem území z dlouhodobých pozorování nejdeštivější měsíc v celém roce. A ten letošní se zjevně rozhodl, že této vybudované pověsti nezůstane nic dlužen, v současné době nás zkrápí kapkami vody prakticky každý den. A srážky to často nejsou nikterak zanedbatelné. Způsobuje je nevýrazná oblast nízkého tlaku nad střední Evropou.

Déšť má formu především přeháňkouvou, nejde tedy o trvalé srážky, ale i tak byly na některých místech zaznamenány velmi vysoké srážkové úhrny, dosahující téměř úrovně měsíčního průměru. V úterý odpoledne a večer se silné přeháňky i s bouřkami vytvořily zejména na Moravě a především té jižní, díky pomalému postupu přeháněk pak lokálně pršelo velmi intenzivně i několik hodin. V okolí Kyjova dle radarových odhadů mohlo spadnout až 100 mm vody za 24 hodin, reálné údaje za stanic hovoří maximálně o 79 milimetrech naměřených v Koryčanech a 67 mm v Brodě nad Dyjí, na řadě dalších míst spadlo za několik hodin přes 50 mm. To už jsou velmi intenzivní srážky, které se večer a v noci na středu projevily vzestupem hladin některých menších řek až na první stupně povodňové aktivity, např. říčky Litavky. Nad ránem ale řeky zase už klesaly...

Také středa přinesla intenzivní déšť, tentokrát se ale bouřka překvapivě vytvořila hlavně v oblasti Orlických hor a jejich podhůří. Během středy tak Rokytnice v Orlických horách naměřila 72 mm vody (ve dvou vydatných přeháňkách, všechny srážky spadly mezi polednem a půlnocí). Z toho 24 mm napršelo během jediné hodiny (ale už v úterý Staré Město zaznamenalo dokonce 29 mm za jedinou hodinu). Také to vedlo k výrazným vzestupům hladin řek ve východních Čechách, závažné povodně se ale neobjevily.

Srážky budou pokračovat ještě ve čtvrtek, ale pravděpodobně již ve slabší podobě. Přesto jsou stále v platnosti výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu na povodňovou pohotovost. Ve východní části Moravy mohou ve čtvrtek některé řeky dosáhnou i na druhé stupně povodňové aktivity.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024