Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Špatná kvalita ovzduší si žádá regulace

14. 2. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 2. 2017 | zk, meteocentrum.cz; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Se špatnou kvalitou ovzduší se poslední dobou v České republice setkáváme velmi často. Srážek, které by vzduch vymývaly, je málo, dnů s teplotní inverzí znesnadňující rozptyl nečistot do vyšších vrstev naopak hodně a smogové situace se proto objevují téměř nepřetržitě. Špatná kvalita ovzduší si žádá regulace Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Momentálně je smogová situace vyhlášena nad celou Moravou a Slezskem a dále nad Prahou, Pardubickým krajem a Královéhradeckým krajem. Důvodem jsou stejně jako v předchozích vydaných výstrahách vysoké koncentrace polétavého prachu. Limitní je překročení hodnoty 100 mikrogramů na metr krychlový při průměrování za 12 hodin na alespoň polovině stanic dané oblasti.

V některých lokalitách je situace dokonce tak špatná, že pro ně byla vydána regulace. Vybrané továrny při ní musí omezit výrobu, aby nedocházelo k ještě většímu znečišťování ovzduší. Konkrétně jsou tyto regulace v platnosti pro aglomeraci Ostravsko/Karvinsko/Frýdecko-Místecko, pro Třinecko a pro celý Zlínský kraj.

Situace se pravděpodobně nebude příliš zlepšovat ani v nejbližších dnech, kdy bude naše území ovlivňovat rozsáhlá tlaková výše. Změnu by mohlo přinést až páteční počasí, kdy očekáváme průchod studené fronty spojené se srážkami.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024