Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Krupobití – postrach nejen ovocnářů

6. 7. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 7. 2017 | rp, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
K největším pohromám pro malé i velké pěstitele ovoce nepatří choroby nebo škůdci, ale nečekané vrtochy počasí. K těm nejzákeřnějším meteorologickým jevům patří krupobití - jeho následky mohou v několika minutách zničit téměř celou úrodu. Krupobití – postrach nejen ovocnářů Zdroj fotografie: 123rf

Silný vítr, velikost krup či délka krupobití, to jsou vlivy, které mohou v krátkém čase zmařit veškeré úsilí sadařů i zahrádkářů. V krajních případech kromě poškození aktuální úrody dojde i k závažným poškozením stromů (polámání větví, poškození listí).

  • Porosty brambor mohou kroupy poničit natolik, že rostliny ukončí předčasně svůj růst.
  • Silný vítr společně s kroupami dokáže napáchat nenávratné škody v ovocných sadech. Část nezralých plodů skončí na zemi, ostatní bývají otlučené a tak se snadněji kazí.
  • Nemalé škody mohou kroupy napáchat na sklenících.

Předvídat krupobití je možné velmi obtížně. Tento jev bývá spíše lokálního charakteru v délce trvání několika minut. Bohužel, následky mohou být fatální. Pravidelné sledování aktualizovaných předpovědí počasí, zejména s komentářem meteorologa uvádějícího pravděpodobnost, může pomoci se předem připravit. Proto např. majitelé velkých ovocných sadů či vinaři, kteří jsou na úrodě existenčně závislí, velmi úzce spolupracují s meteorologickou službou. A stále častěji alespoň nad část svých pozemků instalují ochranné sítě či stany.

Kromě zvážení ochranných sítí je potřeba zejména průběžně pečovat o správný řez ovocných stromů, podpírat včas větve s bohatou úrodou a také nezapomínat na včasné protrhávání nadměrného množství nasazených plodů. V čím lepší kondici naše stromy budou, tím lépe dokáží případné kalamitě čelit či se z ní vzpamatovat.

Pokud však dojde na nejhorší a živly zasáhnou naši úrodu, měli bychom věnovat zahradě zvýšenou pozornost. To znamená, že bychom měli co nejdříve odstranit následky řádění. Jedině tak předeme rozvoji hnilob a dalších chorob na potlučeném ovoci.



Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní den bude pravděpodobně nejteplejší den týdne a Velikonoc. Přesto mohou být odpolední maximální teploty ovlivněny saharským prachem, který k nám doputuje v rámci jižního proudění. Saharského prachu v ovzduší očekáváme poměrně velké množství.

29. 3. 2024
Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024