Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kdy odebírat rouby podle počasí?

20. 2. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 2. 2017 | rp, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teplé počasí posledních dní představuje poslední příležitost pro odebírání roubů ovocných stromů. Kdy odebírat rouby podle počasí? Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Chcete se pustit do roubování ovocných stromů? Pak nezapomeňte včas začít s přípravami. Rouby je třeba odebírat v období vegetačního klidu. Tedy přednostně z těch dřevin, které raší nejdříve.

 

Kdy odebírat které rouby?

  • třešně, višně - od poloviny prosince do poloviny února
  • meruňky, slivoně – leden nebo únor
  • jádroviny - od poloviny ledna do konce února

Názory na ideální čas pro odběr roubů se různí. Záleží také na tom, jaké máme možnosti dalšího uchování roubů i jaký je průběh počasí v daném roce. Po čas skladování rouby nesmí vyschnout, zplesnivět ani začít rašit. 

 

Pro úspěšný výsledek je vždy velmi důležitá volba vhodného počasí. Odebírané letorosty by měly být ze zdravých, jednoletých výhonů, silných jako tužka až prst, nejlépe z vnější (jižní) strany stromu. Nepoužíváme tzv. vlky, ale koncové výhony z obvodu koruny. 

Nejlepší způsob uchovaní roubů je v chlazeném prostředí při teplotách 0 - 2 °C.

Rouby odebíráme za bezmrazého počasí, výjimečně za slabého mrazu (do -3 °C). Jsou-li dny a noci mrazivé, počkáme na oblevu. V případě, že musím odebírat rouby za slabého mrazu, pracujeme v rukavicích, které dobře izolují teplo. Ne kvůli sobě, ale kvůli odebíraným výhonům. Pokud bychom s nimi manipulovali holou rukou, mohlo by dojít k náhlému oteplování a tím i k poškození roubů. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024