Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Únor bílý pole sílí

4. 2. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 2. 2017 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sněhová pokrývka na polích zemědělcům rozhodně nepřekáží. Únor bílý pole sílí Zdroj fotografie: 123rf

Už přibližně měsíc je téměř celé území České republiky pokryto sněhovou peřinou. Nezasypáno je pouze na úzkém pruhu podél břehů dolní Moravy, Dyje a Odry. Naproti tomu na vrcholcích hor leží i kolem metru sněhu a na Labské boudě je ho dokonce 136 cm.

Toto krásně zimní počasí je samozřejmě velice příznivé pro lyžaře, běžkaře i majitele lyžařských center, ale nevadí ani zemědělcům. Sníh, i když je na povrchu studený, totiž funguje jako skvělá ochrana před mrazem podobně jako zimní kožich. Zejména čerstvě napadaný sníh obsahuje množství vzduchových bublin, díky kterým je vedení tepla velmi obtížné. Holomrazům ale účinně zamezí i starší sněhová pokrývka a víme, že při nočním vyjasnění mohou v této roční době klesat teploty i velmi hluboko pod nulu.

Další výhodou sněhu je to, že zaručuje půdě dostatek vláhy. Čím déle sněhová pokrývka na úrodných půdách zůstane, tím menší je pravděpodobnost extrémního sucha na jaře a v létě.

Lidova pranostika "únor bílý pole sílí" je tedy zaručeně pravdivá a to i v dnešních dobách, kdy spousta pranostik přestává platit díky měnícímu se klimatu.



První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024