Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ozonová díra nejmenší za posledních 15 let!

10. 10. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 10. 2017 | zk, meteocentrum; copernicus
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na vině je sice slabý polární vír, ale jisté je i celkové hojení ozonové vrstvy. Ozonová díra nejmenší za posledních 15 let! Zdroj fotografie: NASA

Ozonová díra je útvar, který se od 70. let pravidelně vyvíjí nad Antarktidou v době tamějšího jara (tedy mezi zářím a listopadem). Ztráta stratosférického ozonu je podmíněna přítomností halogenů, které jsou v zimě (červen až září) akumulovány v polárních stratosférických oblacích uvnitř polárního víru. Jakmile do těchto oblastí po polární noci poprvé zasvítí Slunce, halogeny jsou uvolněny a chemicky reagují s ozónem, kterého díky tomu rychle ubývá (a to v poměrně omezené oblasti – odtud název ozonová díra). Později polární vír slábne, vzduch se více promíchává a také rozložení ozonu začíná být rovnoměrnější (díra mizí).

V letošním roce ovšem není ozonová díra až tak velká jako v předchozích letech. Začala se vyvíjet později a na konci září měla celkový rozměr srovnatelný s extrémně malým rozměrem ozonové díry v roce 2002, kdy došlo k separaci polárního víru na dvě části. Letos máme polární vír pouze jednoduchý, ale zato je poměrně slabý a také teplý, což je nejspíš hlavním důvodem menšího rozsahu ozonové díry.

Z pozorování a modelů však jednoznačně plyne, že se ozonová díra celkově zmenšuje a zcela vymizet by mohla zhruba v polovině 21. století. Jasnou příčinou je to, že před 30 lety vyšel v platnost Montrealský protokol, který omezil užívání látek poškozujících ozonovou vrstvu. Přibližně před 10 lety pak byly patrné první pozitivní výsledky ukazující na postupné hojení ozonové díry.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024