Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mlhy a přízemní mrazíky na scéně

20. 9. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 9. 2017 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na západě je čekáme až do soboty. Mlhy a přízemní mrazíky na scéně Zdroj fotografie: 123rf

Již za dva dny (22. září) začne astronomický podzim. Počasí je však ukázkově podzimní už nyní a jedním z nejtypičtějších projevů podzimu jsou ranní mlhy a teploty povrchu pod bodem mrazu, které se už v některých místech poměrně hojně objevují! Během posledních nocí se pod vlivem výběžku tlakové výše alespoň místy protrhala oblačnost a díky slabému větru se povrch silně ochlazoval a později se v chladném vzduchu mohly tvořit mlhy.

Konkrétně v pondělí ráno se přízemní mrazíky vyskytly na 27 stanicích ČHMÚ, v úterý jich bylo ještě o 4 více. Nutno upozornit, že se nejedná pouze o horské stanice. V úterý bylo například na stanici Praha-Libuš naměřeno -1,2 °C. Ty největší extrémy ale samozřejmě horským stanicím patří. V uvedených dvou dnech byla nejnižší přízemní teplota zaznamenána na Luční boudě, a to -4,8 °C v pondělí a -7,2 °C v úterý.

Mlhy se vyskytovaly relativně často dokonce v posledních třech dnech (ještě i v neděli ráno), kdy byly pozorovány alespoň na 40 % stanic ležících do nadmořské výšky 500 m. Na jednotlivých stanicích však zatím průměrného zářijového počtu mlh dosaženo nebylo. Docela se blíží Karlovy Vary, kde se mlha zatím vyskytla šestkrát a kde průměrné září čítá sedm mlh.

V nadcházejících dnech (pravděpodobně do soboty) očekáváme mlhy a přízemní mrazíky na západě našeho území. Západ bude ovlivňován tlakovou výší a přes noc se zde bude místy vyjasňovat. Na východě tyto jevy příliš pravděpodobné nejsou díky blízkosti zvlněné fronty, která zde bude zaručovat větší oblačnost.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024