Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Deštný prales si umí vyrábět svůj vlastní déšť

9. 8. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 8. 2017 | zk, meteocentrum; sciencemag
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tento fakt může být důležitý i pro odhad budoucích klimatických změn. Deštný prales si umí vyrábět svůj vlastní déšť Zdroj fotografie: 123rf

V Amazonském deštném pralese byla už po dlouhou dobu pozorována jedna zvláštnost, totiž že období dešťů zde začíná o dva až tři měsíce dříve, než by odpovídalo pravidelným změnám cirkulace, která sem přináší vlhkost (a tedy i větší oblačnost a srážky) od oceánů.

Příčinou tohoto jevu je to, že les samotný vytváří během dýchání zelených rostlin vodní páru, která pak vstupuje do koloběhu vody a dává vzniknout dešťovým kapkám. Tato skutečnost byla v nedávné době definitivně prokázána díky chemickému rozboru vodní páry nad porostem, která na začátku deštivého období standardně obsahuje velké množství deuteria (těžkého vodíku), které by se ve vodní páře přicházející od oceánů vyskytovat nemohlo, ale v páře vydechované rostlinami je ho naopak dostatek.

Výroba vodní páry samozřejmě musí fungovat u všech zelených rostlin a je tedy jisté, že určitým způsobem přispívá do tvorby počasí na celém světě, i když ne třeba v takové míře, jako se tomu děje v Amazonii. Bylo by však dobré přesný vliv přítomnosti zeleně na tvorbu oblaků prozkoumat a s tímto vlivem pak počítat i v předpovídání lokálních změn klimatu, které mohou nastat například díky odlesňování.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024