Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jaro přišlo s jarním počasím, nebývá to samozřejmé

21. 3. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 3. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Byly i roky, kdy v tuto dobu zapadlo Česko sněhem Jaro přišlo s jarním počasím, nebývá to samozřejmé Zdroj fotografie: Zuzana Kluková V pondělí začalo astronomické jaro, a počasí se rozhodlo tuto skutečnost pro letošek respektovat - nabídlo denní teploty až kolem 16 °C na jihu Moravy a jen o velmi málo nižší jinde. Úterní teploty jsou pak podobné, i když provázené už větší oblačností. Ačkoliv by leckdo mohl říci, že takhle to na začátku jara má vypadat, jsou tyto dny teplotně výrazně nadprůměrné a nejsou dokonce ani moc daleky teplotním rekordům!

Běžné počasí kolem 21. března představuje teploty asi o 5 °C nižší, tedy kolem +10 °C. Nebylo v minulosti výjimkou, kdy v poslední třetině března ještě sněžilo. Někdy se přitom i denní teploty v nížinách pohybovaly kolem nuly, a tak se vytvářela i sněhová pokrývka. S takovým počasím jsme se setkali v roce 2013, kdy 22. března denní maxima třeba v Praze ani nepřekročila nulu, a podobné to bylo v roce 2001. V roce 1976 se zase ranní teploty při příchodu jara pohybovaly kolem -10 °C!

Byly i roky opačné, kdy počasí nabídlo na úvod jara už skoro léto. A nemusíme do žádných zažloutlých kronik - 21. března 2014, tedy před třemi lety, bylo naměřeno dokonce +23 °C! I takových podobných příkladů bychom v dějinách našich pozorování našli více. Oproti tomu je současné počasí dost umírněné, a přesto lze konstatovat, že prožíváme jeden z těch teplejších vstupů do jara.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024