Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jaro přišlo s jarním počasím, nebývá to samozřejmé

21. 3. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 3. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Byly i roky, kdy v tuto dobu zapadlo Česko sněhem Jaro přišlo s jarním počasím, nebývá to samozřejmé Zdroj fotografie: Zuzana Kluková V pondělí začalo astronomické jaro, a počasí se rozhodlo tuto skutečnost pro letošek respektovat - nabídlo denní teploty až kolem 16 °C na jihu Moravy a jen o velmi málo nižší jinde. Úterní teploty jsou pak podobné, i když provázené už větší oblačností. Ačkoliv by leckdo mohl říci, že takhle to na začátku jara má vypadat, jsou tyto dny teplotně výrazně nadprůměrné a nejsou dokonce ani moc daleky teplotním rekordům!

Běžné počasí kolem 21. března představuje teploty asi o 5 °C nižší, tedy kolem +10 °C. Nebylo v minulosti výjimkou, kdy v poslední třetině března ještě sněžilo. Někdy se přitom i denní teploty v nížinách pohybovaly kolem nuly, a tak se vytvářela i sněhová pokrývka. S takovým počasím jsme se setkali v roce 2013, kdy 22. března denní maxima třeba v Praze ani nepřekročila nulu, a podobné to bylo v roce 2001. V roce 1976 se zase ranní teploty při příchodu jara pohybovaly kolem -10 °C!

Byly i roky opačné, kdy počasí nabídlo na úvod jara už skoro léto. A nemusíme do žádných zažloutlých kronik - 21. března 2014, tedy před třemi lety, bylo naměřeno dokonce +23 °C! I takových podobných příkladů bychom v dějinách našich pozorování našli více. Oproti tomu je současné počasí dost umírněné, a přesto lze konstatovat, že prožíváme jeden z těch teplejších vstupů do jara.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024