Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Přichází skutečně krásné počasí

29. 6. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 6. 2012 | ČHMÚ, MP, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Přináší s sebou ale některá rizika. Přichází skutečně krásné počasí Zdroj fotografie: 123rf

Současné velice krásné počasí přímo vyzývá k odkládání oblečení a k opalování, hrozí nám ale nebezpečí v podobě spálení pokožky. Současně s velmi teplým vzduchem, který bude proudit od jihozápadu, bude v následujících dnech poměrně silně oslabena ozonová vrstva nad územím ČR a vůbec celé střední, západní a jižní Evropy.

Zeslabení je očekáváno v rozmezí 15 až 20%, což je hodnoceno už jako výrazně podprůměrný až extrémně podprůměrný stav. Při pobytu na přímém slunci proto velmi výrazně doporučujeme používat ochranné prostředky, jako jsou krémy s vysokým ochranným faktorem, sluneční brýle a pokrývky hlavy. Nejlepší by ale bylo úplně se vyhnout pobytu na přímém slunci.

UV záření, které přichází od Slunce má řadu nežádoucích účinků. Jmenovat můžeme solární dermatitidu, čili spálení, aktinické stárnutí kůže, zhoubný melanom kůže atd. Počet melanomů stoupnul v České republice více než 6 x od roku 1970. Negativní působení na zdraví člověka je možné snížit ochranou vůči UV-záření, která by měla patřit k běžným zdravotním zásadám ve velké části naší populace.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024