Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na Lysé hoře leží už 224 cm sněhu!

16. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 1. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Více než dva metry už mají i hřebeny Krkonoš. Na Lysé hoře leží už 224 cm sněhu! Zdroj fotografie: 123rf Tak sněhově bohatou zimu už české hory dlouho nepamatují! Už od konce minulého roku zde trvale a téměř bez ustání sneží, někdy i vydatně a ve vyšších nadmořskcýh výškách se teploty pohhybují stále pod nulou. Na hřebenech Krkonoš takl už leží více než dva metry sněhu! Nejvíc hlásí s 220 cm Labská Bouda, ale na dalších místech je prakticky stejně, výška sněhu se liší podle expozice terénu, kdy vítr z některých míst sníh vyfoukává, jinak naopak nafoukává. 

Ještě vyšší sněhovou pokrývku naměřili ve středu ráno meteorologové na Lysé hoře v Beskydech, celkem 224 cm! Zde je to ale záležitost nejvyšších vrcholu Beskyd. V nižších nadmořských výškách sice sněhu rychle ubývá, nicméně stále je ho na české poměry dost. Na Šumavě má Březník 186 cm, v Jeseníkách máme 163 cm na Šeráku. Podobně jsou na tom i další horské oblasti nad 1000 metrů nad mořem. V Jizerských horách leží dokonce i ve výškách okolo 800 metrů nad mořem ještě úžasných 140 cm sněhu. 

V srovnání s minulými lety se jedná o skutečně hodně bohatou nadílku, ale do absolutnáích sněhových rekordů ještě něco přece jen chybí. Historický rekord pro Česko je 491 cm na Lysé hoře v Beskydech v roce 1911. Z posledních desetiletí, kdy je měření už přesnější, máme 315 cm z Labské boudy v roce 1992. Tyhle rekordy jsou ale zaznamenávány většinou až v březnu, kdy množství sněhu na vrcholech hor kulminuje - za celou zimu obvykle postupně sníh přibývá. Aby byly více než dva metry už v polovině ledna, to je skutečně výjimečné i z dlouhodobého pohledu.

Pokud by sněhová forma zimě vydržela, budou mnohé absolutní historické rekordy v ohrožení. Nyní ale předpověď ukazuje, že si sněžení přece jen dá pauzu.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024