Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na Azory míří hurikán Ophelia

12. 10. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 10. 2017 | zk, meteocentrum; ČHMÚ, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Škod jako v Americe se ale bát nemusíme. Na Azory míří hurikán Ophelia Zdroj fotografie: 123rf.com

V Atlantiku se vyvinul další hurikán (Ophelia), ale tentokrát se tak stalo v jeho východní části. Do stádia hurikánu zesílil ve středu večer a v současné době se nachází lehce přes 1000 km jihozápadně od Azorských ostrovů.

V nadcházejících dnech bude Ophelia postupovat směrem k severovýchodu, přičemž bude ještě zesilovat. K Azorům se dostane během soboty a konkrétně na ostrovy Sao Miguel a Santa Maria nejspíš přinese prudký vítr o rychlostech kolem 18 m/s s nárazy dokonce 20 až 30 m/s. V této oblasti je rovněž třeba počítat se silnějšími srážkami, ale takové škody, jaké způsobily silné deště doprovázející hurikány v Americe, rozhodně nečekáme.

Během dalšího postupu na sever, kde je teplota vody (a tedy i celková energie dostupná pro vývoj hurikánu) nižší, bude Ophelia slábnout. Je ovšem pravděpodobné, že ještě v podobě tropické bouře zasáhne Irsko, kam rovněž přinese na poměry tohoto území extrémní projevy počasí.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024