Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Situace v Karibiku se ještě neuklidní

9. 9. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 9. 2017 | zk, meteocentrum; NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Hurikán Irma míří na Floridu, hurikán José dosáhl 4. kategorie, ale stáčí se naštěstí trochu severněji. Situace v Karibiku se ještě neuklidní Zdroj fotografie: NOAA

Hurikánová sezóna v Atlantickém oceánu jede na plné obrátky. Sotva utichl hurikán Harvey, vstoupila na scénu Irma, k ní se v Mexickém zálivu přidala Katia a prakticky v jejích stopách putuje hurikán José. A je dokonce možné, že se v Atlantiku vyvine ještě i další tropická cyklóna! Na východě se už v blízkosti Afriky objevila tzv. porucha a její šance na přerod v hurikán v nejbližších pěti dnech jsou zhruba 40 %.

Současná situace:

  • Irma (kategorie 3, vítr o rychlostech 205 km/h): Nachází se mezi Kubou a Floridou a míří na Floridu, kterou zasáhne v neděli ráno. Na jih poloostrova přinese silný déšť s úhrny kolem 250 až 500 mm, lokálně i přes 600 mm.

  • José (kategorie 4, vítr o rychlostech 230 km/h): Pohybuje se v blízkosti Závětrných ostrovů v Karibiku (Panenské ostrovy, Svatý Kryštof, Nevis, Antigua, Barbuda...) a postupuje směrem na severozápad. Jeho trasa bude pravděpodobně poněkud severnější oproti hurikánu Irma a proto ani nezasáhne tolik obydlených oblastí.

  • Katia (nyní už pouze zbytky, vítr o rychlostech 55 km/h): Není už sice hurikánem, ale do Mexika stále přináší silný déšť s úhrny až 150 mm. Především v horských oblastech, kde je působení bývalého hurikánu umocněno orografií, pak hrozí povodně.

To, že se v poměrně těsné blízkosti vyskytovaly současně tři hurikány není až tak obvyklé, ale zase ani ne zcela výjimečné. V Atlantiku na severní polokouli se obdobná situace přihodila v roce 2010.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024