Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Situace v Karibiku se ještě neuklidní

9. 9. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 9. 2017 | zk, meteocentrum; NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Hurikán Irma míří na Floridu, hurikán José dosáhl 4. kategorie, ale stáčí se naštěstí trochu severněji. Situace v Karibiku se ještě neuklidní Zdroj fotografie: NOAA

Hurikánová sezóna v Atlantickém oceánu jede na plné obrátky. Sotva utichl hurikán Harvey, vstoupila na scénu Irma, k ní se v Mexickém zálivu přidala Katia a prakticky v jejích stopách putuje hurikán José. A je dokonce možné, že se v Atlantiku vyvine ještě i další tropická cyklóna! Na východě se už v blízkosti Afriky objevila tzv. porucha a její šance na přerod v hurikán v nejbližších pěti dnech jsou zhruba 40 %.

Současná situace:

  • Irma (kategorie 3, vítr o rychlostech 205 km/h): Nachází se mezi Kubou a Floridou a míří na Floridu, kterou zasáhne v neděli ráno. Na jih poloostrova přinese silný déšť s úhrny kolem 250 až 500 mm, lokálně i přes 600 mm.

  • José (kategorie 4, vítr o rychlostech 230 km/h): Pohybuje se v blízkosti Závětrných ostrovů v Karibiku (Panenské ostrovy, Svatý Kryštof, Nevis, Antigua, Barbuda...) a postupuje směrem na severozápad. Jeho trasa bude pravděpodobně poněkud severnější oproti hurikánu Irma a proto ani nezasáhne tolik obydlených oblastí.

  • Katia (nyní už pouze zbytky, vítr o rychlostech 55 km/h): Není už sice hurikánem, ale do Mexika stále přináší silný déšť s úhrny až 150 mm. Především v horských oblastech, kde je působení bývalého hurikánu umocněno orografií, pak hrozí povodně.

To, že se v poměrně těsné blízkosti vyskytovaly současně tři hurikány není až tak obvyklé, ale zase ani ne zcela výjimečné. V Atlantiku na severní polokouli se obdobná situace přihodila v roce 2010.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024