Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Hurikán Irma míří v největší síle na Portoriko

6. 9. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 9. 2017 | zk, meteocentrum; NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na Floridu dorazí také, ale pravděpodobně s menší silou. Hurikán Irma míří v největší síle na Portoriko Zdroj fotografie: 123rf

Hurikán Irma, o kterém jsme informovali již v neděli, se obydleným místům nevyhne. Nyní se nachází v těsné blízkosti ostrovů Karibského moře (110 km od ostrovu Svatého Tomáše a 225 km od města San Juan na Portoriku) a jeho vliv není pro zdejší obyvatele příznivý ani v nejmenším. Za poslední dny navíc Irma zesílila do kategorie 5, tlak v jejím středu je 918 hPa a vítr dosahuje rychlostí kolem 295 km/h!

Největší riziko momentálně Irma představuje pro Panenské Ostrovy. V noci ze středy na čtvrtek přejde severně kolem Portorika, ve čtvrtek bude postupovat poblíž Dominikánské republiky a ještě později zasáhne Bahamy, přičemž se očekává, že hurikán zůstane v mezích kategorií 4 nebo 5.

V postižených oblastech hrozí prudký vítr, přívalový déšť s celkovými úhrny v extrému až 500 mm a s tím spojené možnosti záplav. Prozatím se se silnými záplavami potýká ostrov Svatý Martin s přibližně 80 tisíci obyvateli a méně zalidněný ostrov Svatý Bartoloměj. Nyní se však s obavami očekává, jak moc se bude muset bránit Portoriko, kde žije 3,4 milionu lidí.

Na turisticky oblíbené Floridě se Irma pravděpodobně podepíše rovněž, ale pravděpodobnost, že sem dorazí ještě jako hurikán je menší než 50 % a spíše už zeslábne do podoby tropické bouře s rychlostmi větru do 118 km/h.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024