Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Moře na jihu Evropy je jako kafe, na koupání bude dlouho do podzimu

13. 8. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 8. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Historické rekordy padly ve větší části Středomoří Moře na jihu Evropy je jako kafe, na koupání bude dlouho do podzimu Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Už před týdnem jsme informovali o velmi vysokých teplotách moře na jihu Evropy. Od té doby se ještě o něco oteplilo a už na větší části Středozemního moře zaznamenáváme teplotu na povrchu přes 30 °C. Historické rekordy padají - jsou hlášeny minimálně z Jaderského moře včetně oblíbeného Chorvatska, také z Itálie, Malty nebo Mallorky. 

Moře už skoro přestává chladit, protože od teploty lidského těla už se zase tolik neliší. Výše by již teploty vody vystoupit neměly - i  ve Středomoří už hlavní vedra pominula a výrazněji se ochladilo. Jenže voda má velkou teplotní setrvačnost - jako se dlouho ohřívá a vrchol teplot je dosahován vždy aý v srpnu, tedy zhruba nyní, tak pak také pomalu chladne. Proto je velká šance užít si letos teplého moře i na konci sezony - tedy v průběhu září. Vlastně asi i v říjnu, ale to už pozor na chladnější vzduch a také rostoucí riziko deště. Teplé moře by letos mohlo způsobit větší množství srážek i bouřek v zemích kolem Středozemního moře. To se týká už října, ale pak hlavně listopadu.

Komu se zdá moře ve Středomoří už letos až moc teplé a přitom nechce a nebo nemůže s dovolenou čekat na září (a spíše jeho druhou půlku), nechť zvolí třeba Bulharsko. Tam je letos voda Černého moře dokonce chladnější než loni a má kolem 25 °C. Pro otužilejší povahu je pak tradičně k dispozici Balt, zde je také voda nyní sotva průměrně teplá a horko těžko dosahuje na 20 °C jak v Polsku, tak v Německu. A teplejší už to tu nebude, naopak, mělký Balt se na podzim mnohem rychleji ochlazuje. A v zimě pak už dokonce zamrzá... Sem tedy pospěšte.




Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024