Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zajímavé srážky a teploty posledních dvou dní

11. 8. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 8. 2017 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Studená fronta přinesla do České republiky významné srážky a obrovské teplotní rozdíly. Zajímavé srážky a teploty posledních dvou dní Zdroj fotografie: 123rf

Od středečního večera ovlivňovala naše území výrazná studená fronta. Ochlazení se více projevilo až v pátek, ale srážky se vyskytovaly už ve čtvrtek, a nebylo jich zrovna málo.

Ve čtvrtek bylo rozložení srážek velmi zajímavé. Za celý den (od půlnoci do půlnoci) nejvíce pršelo na západě Moravy a Slezska a v pohraničí severozápadních Čech, kde byly zaznamenány srážkové úhrny přes 20 mm, lokálně i přes 40 mm.  Výrazně suchou oblastí, kde pršelo jen velmi málo nebo vůbec, se stal střed Čech.

Maximální denní teploty sice ve čtvrtek překračovaly na většině území 30 °C, ale západní Čechy se už evidentně ochlazovaly. Zatímco na východě Moravy bylo dokonce ojediněle přes 35 °C (Strážnice, Valašské Meziříčí, Kroměříž), tak na Karlovarsku teploty někdy nepřekročily ani 20 °C.

V pátek už byly srážkové úhrny poněkud vyrovnanější, i když převážně proto, že byly daleko vyšší než ty čtvrteční, a tak se nestalo, že by někde byly zcela nulové. Do 23. hodiny napršelo v západní polovině Čech dokonce četně přes 50 mm vody a Morava a Slezsko, kde ještě prší, budou tyto hodnoty zřejmě atakovat.

Teploty byly naproti tomu oproti čtvrtku daleko více nerovnoměrné. Východ Moravy a Slezska opět hlásil třicítky a více, většina Čech měla nejvyšší teploty kolem 18 °C a na horách se teploty škrábaly jen lehce přes 10 °C.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024