Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V hlavním městě Chile poprvé po deseti letech sněžilo!

16. 7. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 7. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Čtvrt milionu lidí zůstalo bez elektřiny. V hlavním městě Chile poprvé po deseti letech sněžilo! Zdroj fotografie: 123rf V Jižní Americe momentálně prožívají zimní období. Proto také obrovské pětimilionové hlavní město Santiago de Chile zaznamenalo v sobotu sněžení, které se zde předtím vyskytlo naposledy v roce 2007. Velkoměsto, o kterém asi většina Čechů slyšela naposledy v souvislosti se slavným zabavením protokolárního pera českým prezidentem, leží ve výšce kolem 550 metrů nad mořem a z hlediska zeměpisné šířky zhruba na úrovni severní Afriky, např. Tuniska. 

Sobotní sněžení způsobilo pády stromů, které způsobily výpadky elektřiny pro asi 250 tisíc obyvatel. Při hustotě zalidnění ve městě a celkové velikosti města to není zase tak moc jak se zdá. Sněžení způsobilo spoustu dopravních nehod. Češi by se přitom mohli docela zasmát, protože šlo doslova jen o pověstné 3 centimetry sněhu, a na vyvýšenějších místech 4. Tento mokrý sníh navíc rychle tál a vydržel jen pár hodin. 

Jenže pro hlavní město Chile to byla jak zmíněno nadílka, kterou děti a mnozí přistěhovalci z pobřežních oblastí viděli poprvé v životě. Většina řidičů se sněhem na vozovce setkala poprvé, a někteří tak ani nevěděli, že klouže. A sociální sítě v Chile se okamžitě zaplnily záplavou fotek sněhu v jakékoliv podobě. Byť z našeho pohledu šlo jen o nezajímavou břečku. Navzdory pokračujícímu globálnímu oteplování, počasí stále umí ukázat i studené epizody.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024