Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Červenec? Na Jizerce ráno mrzlo, chladno bude pokračovat

14. 7. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 7. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V sobotu se budou maxima pohybovat jen kolem 20 °C Červenec? Na Jizerce ráno mrzlo, chladno bude pokračovat Zdroj fotografie: 123rf Nacházíme se v nejteplejší části roku - půlka července, to většině z nás evokuje tropická vedra a teplé večery i noci. Není to však samozřejmost, o čemž se nyní přesvědčujeme. Vpád studeného vzduchu přinesl ochlazení, které se výrazně projevilo v noci na pátek - téměř na celém území klesly teploty pod 10 °C, na řadě míst pod 5 °C a na stanici Jizerka dokonce naměřili ve dvou metrech nad zemí -1 °C! Těsně pod nulu se teplota dostala ještě i na Luční Boudě na hřebenu Krkonoš...

Příliv studeného vzduchu se projeví i ve zbytku týdne, kdy se budou maximální denní teploty pohybovat jen kolem 20 °C a v pátek i v sobotu se objeví také přeháňky. Při nich se i přes den dočkáme teploty v nižších polohách třeba kolem 18 °C a to hlavně v sobotu, která bude nejchladnější. Také noci budou chladné a to hlavně noc na neděli, kdy by minima mohla klesat na podobné úrovně jako v pátek ráno.

Než si ukroutíme hlavu nechápavostí nad aktuálním počasím, je třeba si říci, že podobnou epizodu vpádu chladného vzduch jsme zažili třeba i před rokem ve zcela stejném termínu. 14. července 2016  se teploty v Praze nedostaly ani na 17 °C. Takže ač nám to nemusí být po chuti, červenec v našich podmínkách není ani zdaleka zárukou teplého letního počasí. V posledních 10 letech se stalo každý rok, že maxima v nějakém červencovém dni zůstala pod 20 °C. Posledním rokem, kterým nám toto překvapení nepřichystal, byl až rok 2006. Tehdy měl nejchladnější den měsíce hodnotu 24 °C.

Oteplení na normální červencové počasí přijde v příštím týdnu, a nejspíš se pak brzy dočkáme i naopak tropického vedra. Čtvrtek a pátek naznačují maxima přes 30 °C....



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024