Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Díky suchu hrozí Evropě požáry – někde už i vypukly

19. 6. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 6. 2017 | zk, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Riziko pro zdraví lidí představují také všudypřítomné vysoké teploty. Díky suchu hrozí Evropě požáry – někde už i vypukly Zdroj fotografie: freeimages.com

Velká část kontinentální Evropy (výjimku tvoří severní země) nyní bojuje s extrémně vysokými teplotami, suchem a díky tomu i rizikem vzniku požárů. Na touto oblastí totiž leží rozsáhlá tlaková výše, která účinně zabraňuje tvorbě oblačnosti a s ní spojených významnějších srážek a která zde vydrží až do konce týdne.

Na našem území platí nejvyšší hrozba před vznikem požárů pro jih Moravy a Podkrušnohoří, ale daleko hůře je na tom z tohoto hlediska západní Středomoří (Španělsko, Portugalsko, jihovýchod Francie, západní pobřeží Itálie).

V Portugalsku (konkrétně 50 km jihovýchodně od města Coimbra) už dokonce v neděli požár propukl a bohužel měl i nemalé oběti na životech. Podle dosavadních zpráv při něm zahynulo 62 lidí (většina uhořela v autech) a dalších 60 bylo zraněno, což tento požár řadí k nejhorším za poslední desetiletí.

Kromě Portugalska hořelo v neděli také v Chorvatsku, ale zde se o žádných úmrtích naštěstí neví.

Vyšší úmrtnost mohou způsobovat také vysoké teploty, i když na rozdíl od požárů, který může nešťastnou náhodou postihnout kohokoliv, jsou nebezpečné především pro osoby s kardiovaskulárními chorobami, s nemocemi dýchacího ústrojí, astmatiky a starší občany. Tyto rizikové skupiny by se měly vyhnout velké fyzické námaze a věnovat se pouze lehčím nezbytně nutným pracím.

U nás bude nejtepleji v úterý a ve čtvrtek, kdy shodně očekáváme denní maxima mezi 29 a 33 °C. Nad 30 °C může být alespoň lokálně ovšem i v jiných dnech z tohoto týdne. Buďme ale rádi, že to tady nebude jako ve Španělsku a Portugalsku, kde budou nejvyšší teploty dokonce přes 40 °C!



První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024