Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příroda vykouzlila na nebi Velkou Británii

16. 6. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 6. 2017 | ms, meteocentrum.cz, BBC
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Amatérský fotograf pořídil snímek zajímavého oblaku. Příroda vykouzlila na nebi Velkou Británii Zdroj fotografie: Martin Štros Oblačnost na obloze občas dokáže pořádné divy. V okamžiku, kdy celý svět vzhlíží s upřímnou soustrastí do Velké Británie kvůli tragickému požáru výškového domu, pořídíl jeden fotografů přímo na britském nebi v provincii East Modlands zajímavý snímek oblaku oblak, který svým tvarem až neuvěřitelně věrně připomínal mapu Velké Británie. Informovala o tom BBC 

Oblak je svým způsobem docela běžný cummulus, tedy typ mraku, který patří mezi vůbec nejčastější oblaka na obloze. Jak věrně dokázal v tomto případě svým tvarem napodobit zemi, nad kterou se také vytvořil, je vskuku pozoruhodné. Vidíme to na fotce v hlavičcce článku. Myšlena je mapa samotného ostrova Velká Británie, bez Severního Irska. 

Kupovitá oblačnost dokáže vytvořit různé tvary připomínající nám známé jevy, podobně jako tomu bývá třeba u skalních útvarů. Velmi často můžeme na obloze vidět oblaka, která až nápadně vypadají jako naše republika, a nebo třeba různá zvířata či nějaké předměty, nebo  lidské postavy. Životnost takových oblaků v této přesné podobě trvá jen desítky minut. A vidět jsou jen z určiho omezeného prostoru. Jejich zachycení je tedy vcelku obtížné a jedná se o opravdu kuriózní náhodu.




První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024