Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příroda vykouzlila na nebi Velkou Británii

16. 6. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 6. 2017 | ms, meteocentrum.cz, BBC
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Amatérský fotograf pořídil snímek zajímavého oblaku. Příroda vykouzlila na nebi Velkou Británii Zdroj fotografie: Martin Štros Oblačnost na obloze občas dokáže pořádné divy. V okamžiku, kdy celý svět vzhlíží s upřímnou soustrastí do Velké Británie kvůli tragickému požáru výškového domu, pořídíl jeden fotografů přímo na britském nebi v provincii East Modlands zajímavý snímek oblaku oblak, který svým tvarem až neuvěřitelně věrně připomínal mapu Velké Británie. Informovala o tom BBC 

Oblak je svým způsobem docela běžný cummulus, tedy typ mraku, který patří mezi vůbec nejčastější oblaka na obloze. Jak věrně dokázal v tomto případě svým tvarem napodobit zemi, nad kterou se také vytvořil, je vskuku pozoruhodné. Vidíme to na fotce v hlavičcce článku. Myšlena je mapa samotného ostrova Velká Británie, bez Severního Irska. 

Kupovitá oblačnost dokáže vytvořit různé tvary připomínající nám známé jevy, podobně jako tomu bývá třeba u skalních útvarů. Velmi často můžeme na obloze vidět oblaka, která až nápadně vypadají jako naše republika, a nebo třeba různá zvířata či nějaké předměty, nebo  lidské postavy. Životnost takových oblaků v této přesné podobě trvá jen desítky minut. A vidět jsou jen z určiho omezeného prostoru. Jejich zachycení je tedy vcelku obtížné a jedná se o opravdu kuriózní náhodu.




Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní den bude pravděpodobně nejteplejší den týdne a Velikonoc. Přesto mohou být odpolední maximální teploty ovlivněny saharským prachem, který k nám doputuje v rámci jižního proudění. Saharského prachu v ovzduší očekáváme poměrně velké množství.

29. 3. 2024
Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024