Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pátek byl letní, večer přinesl silné bouřky na západě

19. 5. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 5. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zřejmě se vyskytlo i krupobití. Pátek byl letní, večer přinesl silné bouřky na západě Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Páteční odpolední teploty vystoupily při slunečném počasí na velmi příjemné hodnoty, i když pro někoho možná už příliš blízko 30 °C. V Plzni bylo naměřeno až 28,8 °C a na dalších místech v jihozápadních a středních Čechách bylo jen o pár desetinek méně. K překonání rekordů bylo nicméně daleko, v minulosti jsme ve druhé polovině května už naměřili i tropické třicítky. Na obloze po většinu dne nebyl není ani mráček. 

Večer se však na západě Čech vyskytly očekávané bouřky. Daly si na čas, první výboje a srážky se objevily až kolem 19. hodiny na hranicích s Německem na Domažlicku. Pak se posouvaly západní polovinou Plzeňského kraje směrem k severu do oblasti Karlových Varů a Kadaně. Podle radarových odrazů se mohlo objevit i krupobití, velmi vydatný déšť potvrzují i pozorování z pozemních stanic, ačkoliv ty nepokrývají celé území. Třeba na stanici Bezvěrov spadlo za 1 hodinu 12 mm srážek, což je poměrně dost. V Aši 11 mm.

Bouřky se však večer do zbytku území už nerozšiřovaly, naopak slábly. Další nebezpečné jevy a tedy ani bouřky už tato fronta nepřinese, ač naše území úspěšně přejde celé. V dalších dnech počítáme s podstatně nižšími teplotami než v pátek, větší oblačností, a bez hrozby bouřek.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024