Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pátek byl letní, večer přinesl silné bouřky na západě

19. 5. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 5. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zřejmě se vyskytlo i krupobití. Pátek byl letní, večer přinesl silné bouřky na západě Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Páteční odpolední teploty vystoupily při slunečném počasí na velmi příjemné hodnoty, i když pro někoho možná už příliš blízko 30 °C. V Plzni bylo naměřeno až 28,8 °C a na dalších místech v jihozápadních a středních Čechách bylo jen o pár desetinek méně. K překonání rekordů bylo nicméně daleko, v minulosti jsme ve druhé polovině května už naměřili i tropické třicítky. Na obloze po většinu dne nebyl není ani mráček. 

Večer se však na západě Čech vyskytly očekávané bouřky. Daly si na čas, první výboje a srážky se objevily až kolem 19. hodiny na hranicích s Německem na Domažlicku. Pak se posouvaly západní polovinou Plzeňského kraje směrem k severu do oblasti Karlových Varů a Kadaně. Podle radarových odrazů se mohlo objevit i krupobití, velmi vydatný déšť potvrzují i pozorování z pozemních stanic, ačkoliv ty nepokrývají celé území. Třeba na stanici Bezvěrov spadlo za 1 hodinu 12 mm srážek, což je poměrně dost. V Aši 11 mm.

Bouřky se však večer do zbytku území už nerozšiřovaly, naopak slábly. Další nebezpečné jevy a tedy ani bouřky už tato fronta nepřinese, ač naše území úspěšně přejde celé. V dalších dnech počítáme s podstatně nižšími teplotami než v pátek, větší oblačností, a bez hrozby bouřek.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024