Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na horách spadlo i půl metru sněhu

20. 4. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 4. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po Evropě byly zaznamenány řady teplotních rekordů Na horách spadlo i půl metru sněhu Zdroj fotografie: 123rf Ochlazení a srážky posledních dní přinesly do českých hor a dokonce i do středních poloh nečekanou nadílku sněhu, která na druhou polovinu dubna není vůbec běžná. Vůbec nejvíc nasněžilo v Jeseníkách v severovýchodní části (návětrné), kde na hřebenech napadlo i přes půl metru sněhu. Na desítky centimetrů se sníh počítal i v Beskydech a sněžilo i na dalších horách. Leckde by o tomhle víkendu mohly spustit lyžařské vleky jen díky novému sněhu... pokud by tedy ještě lyžaři měli zájem, což už nemají...

Mimořádně nízké teploty pro tuto roční dobu a nečekaný byly zaznamenány i okolních zemích, ve Švýcarsku, Rakousku či Polsku. Někdy byly naměřeny minimální teplotní rekordy, i historicky nejsilnější mrazy pro druhou polovinu dubna. Zejména v polské části Slezska napadlo opravdu neobvyklé množství sněhu v desítkách centimetrů. V Německu zase v noci rozdmýchávali vzduch vrtulníkem, aby uchránili vinice před zmrznutím.

Neobvykle výrazné ochlazení, kdy v Česku max. teploty ve středu na většině území ani nepřekročily 5 °C, je způsobeno propadem studeného vzduchu z oblasti Arktidy. Ten se propadl až do jižní Evropy, hlavně do oblasti Jaderského moře, kde třeba v Chorvatsku u moře maxima nepřekračují nyní 10°C, což je tam pro tuto dobu také hodně málo. Všeobecné oteplování planety nám nijak nezaručuje, že se nám budou vyhýbat takto chladné epizody. 

Ne všude v Evropě je ale zima, třeba ve Španělsku měli v posledních dnech až 30 °C. A na severu Afriky, v Alžírsku, už teploty zlomily i hranici 40 °C...



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024