Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Povodňová bdělost na Šumavě

18. 3. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 3. 2017 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Překročení 1. SPA hrozí zejména na horní Otavě. Povodňová bdělost na Šumavě Zdroj fotografie: 123rf

Jak jsme avizovali, v noci na sobotu a dále i během sobotního dne na celém území České republiky vydatně pršelo. Nejčastěji spadlo 5 až 10 mm srážek, ale na horách mnohdy pršelo ještě intenzivněji a ojediněle se objevily i úhrny přes 20 mm.

Od sobotního do nedělního večera bude déšť pokračovat zejména na jihozápadě Čech. Ve vrcholových partiích Šumavy může být i trvalý a dosti intenzivní a do nedělního večera zde může napršet dalších až 35 mm vody.

Za této situace hrozí vzestup hladin toků v oblasti jihozápadních Čech. Na horní Otavě, kde bude vzestupu hladin napomáhat také odtávání sněhu, může dojít v noci na neděli nebo i v průběhu neděle k překročení 1. SPA (stupně povodňové aktivity), ojediněle na krátký čas i 2. SPA.

Celou situaci budeme sledovat a v případě zvýšení nebezpečí najdete aktuální informace ve vydané výstraze a na našem facebooku.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024