Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pozor – v sobotu se k dešti přidá silný vítr!

17. 3. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 3. 2017 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V neděli už jeho riziko pomine. Pozor – v sobotu se k dešti přidá silný vítr! Zdroj fotografie: 123rf.com

Jak jsme psali ve včerejším článku, o víkendu nás příliš hezké počasí nečeká. Oba dny budou s deštěm a také maximální denní teploty poklesnou ze současných 15 °C zhruba na 9 °C.

V sobotu se však kromě ochlazení a trvalých srážek dostaví také silný vítr. Mezi tlakovou níží nad Pobaltím a oblastí vysokého tlaku vzduchu na jihu Evropy se vytvoří ve střední Evropě výrazný tlakový gradient, který obecně bývá předzvěstí silnějšího větru a jinak tomu nebude ani tentokrát.

Vítr začne zesilovat od západu (na západě Moravy a ve Slezsku to tedy bude až odpoledne) a během dne bude nejčastěji dosahovat rychlostí mezi 8 až 12 m/s. Jeho nárazy pak čekáme kolem 20 m/s (70 km/h), na horách až 25 m/s (90 km/h). Slaběji foukat bude pouze na východě a jihovýchodě Moravy, neboť večer bude vítr na celém území postupně slábnout.

Před silným větrem varují v těchto dnech také okolní státy. V pátek byla výstraha v platnosti pro Německo a Rakousko, pro sobotu je vydána pro Rakousko a část Slovenska. Rychlosti větru zde přitom hrozí (nebo hrozily) podobně vysoké jako u nás.

V neděli riziko silnějšího větru pomine, ale malinko větrněji by u nás mělo být až do úterý, kdy bude vítr většinou dosahovat rychlostí 3 až 7 m/s.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024