Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jaro už se hlásí – předvedlo dokonce první „patnáctky“!

16. 2. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 2. 2017 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zajímavé však bylo to, kde se objevily. Jaro už se hlásí – předvedlo dokonce první „patnáctky“! Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Poslední dva dny (středa a čtvrtek) přinesly kromě slunného počasí také příjemně jarní teploty. Denní maxima se na všech stanicích dostala nad nulu a na pár místech byla dokonce překročena hodnota 15 °C!

Vzhledem k teplotní inverzi byly ve středu ty nejvyšší teploty zaznamenávány v vrchovinách namísto klasických nížin. Ze všech krajů byla nejteplejší Vysočina, kde průměr maximálních teplot činil 11,1 °C! Úplně nejvyšší teplota byla ale naměřena na stanici Žacléř (okres Trurnov), a to 16,0 °C.

Ve čtvrtek už nebyl inverzní profil až tak výrazný, ale zato panovaly poměrně velké územní rozdíly. Na Moravě a v severovýchodních Čechách zůstávala denní maxima spíše okolo 5 °C, ale v jihozápadní polovině Čech bylo opět četně přes 10 °C. Nejtepleji bylo v tomto dni v Křímově (okres Chomutov), kde se teplota vyhoupla na 16,3 °C.

Na pěti stanicích dokonce ve čtvrtek došlo k překonání teplotního rekordu pro 16. únor. Konkrétně se jednalo o stanice Hliniště, Příbram, Stříbro, Karlova Studánka a Lysá hora.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024