Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Další třeskutě mrazivé ráno, zima dobyla i jih Evropy

11. 1. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 1. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty v Česku znovu klesaly i pod - 20 °C Další třeskutě mrazivé ráno, zima dobyla i jih Evropy Zdroj fotografie: 123rf Ve středu ráno klesly teploty v Česku většinou na -11/-15 °C, ale na řadě míst měli ještě podstatně chladněji. Spousta stanic naměřila pod -20 °C, a sice např. Nedrahovice, Černá v Pošumaví, Nepomuk, Broumov, Štítná nad Vláří, Jevíčko, Šumperk... Sobotních -34 °C ze Šumavy již zdaleka překonáno nebylo, nejnižší teplota klesla na -27,5 °C na Rokytské slati. Tentokrát nebyl až tak velký rozdíl mezi horskými a nížinnými oblastmi. Takže leckde bylo středeční ráno dosud vůbec nejchladnější.

Zimní počasí v posledních dnech udeřilo i v zemích, kam jsme spíše zvyklí jezdit na letní dovolenou. Výrazně po nulu klesají noční teploty třeba v Itálii, Bulharsku a nebo i na severu Řecka. O balkánských zemích, jako je třeba Chorvatsko, ani nemluvě, tam jsou tuhé mrazy. Zde také sněží, sněhová pokrývka se objevila i v přímořských letoviscích v těchto zemích - i na plážích v Itálii nebo Řecku. Ve vyšších polohách sněží a mrzne třeba i na Krétě. Hustě sněží v Turecku. Blízko nuly klesly i teploty třeba na severu Afriky.

A na severovýchodě Evropy mrazy dosahovaly v posledních dnech lokálně až k - 40 °C, ve větších městech kolem -30 °C. Takhle chladno bylo např. Moskvě.

Další podobně studené ráno jako dnes u nás už v tomto týdnu nečekáme... a i na zbytku Evropy se teploty poněkud znormalizují.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024