Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ubývají zásoby vody?

17. 6. 2015 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 6. 2015 | zk, meteocentrum.cz; NASA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Studie ukazují, že přibližně třetina hlavních zásobáren podpovrchové vody má namále. Ubývají zásoby vody? Zdroj fotografie: 123rf

Množství zásob podpovrchové vody lze zkoumat několika metodami. Jednou z nich je satelitní měření gravitace, které je mimo jiné ovlivněno i vodními masami.

Při nedávném průzkumu bylo zjištěno, že z 13 z 37 hlavních rezervoárů se čerpá více vody, než kolik se jí stačí doplňovat. U osmi z nich je dokonce přísun „nové“ vody téměř nulový. Nejpřetěžovanější jsou nejsušší místa Země, kde by lidé bez využívání zdrojů z podzemní vody nepřežily. Podpovrchová voda je například hojně využívána pro zavlažování v období such. Patří sem například oblasti Arábie, severozápadní Indie, Pákistán a severní Afrika.

Největším problémem je, že data pro odhady množství podzemní vody nejsou ani zdaleka dostatečná a výsledky jednotlivých studií se značně liší. Například pro systém vod pod severozápadní Saharou se výpočty doby, jak dlouho ještě zásoby vydrží, různí mezi 10 a 21.000 lety.

Tato nevědomost je samozřejmě velice vážná a snahou bude chybějící data doplňovat a provádět nové a přesnější výpočty.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024