Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nová evropská meteorologická družice MetOp-B úspěšně odstartovala

18. 9. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 9. 2012 | EUMETSAT, ak, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pondělí čase 18:28 SELČ družice odstartovala z kosmodromu Bajkonur ku své polární orbitě. Nová evropská meteorologická družice MetOp-B úspěšně odstartovala Zdroj fotografie: 123rf

Nová evropská meteorologická družice MetOp-B by měla zajistit kontinuitu v pozorování z polární orbity společně s družicí MetOp-A, jenž byla vypuštěna 19. října 2006 a 31. července 2012 tento satelit urazil více než 1,35 miliardy km po své orbitě. Pozorování z družic s polární drahou letu jsou se svým vyšším rozlišení oproti družicím geostacionárním nezbytná pro kvalitní předpověd pomocí numerických modelů. Meteorologové si od těchto družic slibují podstatné zlepšení předpovědi na deset dní dopředu.

Projekt MetOp-B byl připravován pod hlavičkou mezivládní evropské organizace zabývající se vývojem a provozem meteorologických družic – EUMETSAT, ve spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA), ale také za podpory amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) , který se podílel na vývoji přístrojového vybavení.

EUMETSAT v současné době provozuje 4 geostacionární družice (Meteosat-7 až -10) , dále satelit pro monitoring oceánu Jason-2 a již zmíněné polární družice MetOp-A a MetOp-B. Česká republika se stala oficiálně plným členským státem 14. dubna 2010.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024