Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Novinky v monitoringu arktického ledu

15. 8. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 8. 2012 | SD, MP, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zapojila se i NASA. Novinky v monitoringu arktického ledu Zdroj fotografie: 123rf

Po desítkách let zkušeností se vědci každoročně snaží předpovídat rozsah arktického ledu. Každý měsíc se potom podle aktuálního stavu ledu aktualizuje předpokládaná nejnižší rozloha, na kterou tento led odtaje. Jedná se o velmi sledovanou oblast lidského bádání a mimo jiné i proto jsou tyto předpovědi sponzorovány také vládou USA.

Za poslední dva roky byly předpovědi velmi blízko realitě, přestože odhady nejmenšího a nejvyššího zalednění se od sebe často liší až o tisíce kilometrů čtverečních. Na zdokonalení předpovědních metod pro odhad rozsahu ledu v Arktidě během léta se proto každoročně usilovně pracuje. Základním klíčem k úspěchu je znalost mechanismů, které k tání ledu v Arktidě přispívají.

Letos je do odhadů zalednění začleněna také NASA. Pro monitorování rozsahu zalednění se používají letadlová měření a vědci tak mají k dispozici data téměř v reálném čase. Vědci odhadují na konci léta rozsah zalednění na 4,4 milionů kilometrů čtverečních, což je větší zalednění, než v roce 2007, kdy byl naměřen vůbec největší úbytek ledu během letních měsíců.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024