Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Oceány pohlcují až polovinu skleníkových plynů produkovaných člověkem

4. 8. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 8. 2012 | SD, MP, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pomáhají jim i další ekosystémy. Oceány pohlcují až polovinu skleníkových plynů produkovaných člověkem Zdroj fotografie: 123rf

Spolu s oceány jsou to také například lesy, které pomáhají regulovat hladinu skleníkových plynů v atmosféře. Pohlcují zejména oxid uhličitý, který masivně emituje člověk při své činnosti. Emise tohoto plynu, který se výrazně podílí na oteplování celé naší planety, v poslední době znovu stouply, jak uvádí výzkum univerzity v Coloradu a vědců z NOAA.

Analyzována byla 50letá měření koncentrací oxidu uhličitého a vědci došli k závěru, že světové ekosystémy ještě nejsou na hranici svých možností, přestože ročně pohltí nepředstavitelné množství skleníkových plynů. Predikovat budoucí chování ekosystémů je ale nemožné a podle vědců bychom proto na jejich kapacity neměli slepě spoléhat.

Predikce jednoduše není možná, protože ani světoví vědci zatím do detailu neznají procesy, které k odstraňování oxidu uhličitého vedou. Předpokládá se, že ani nové zakládání lesů na jiných místech by nevedlo ke stejně velkému pohlcování skleníkových plynů, jaké uměly původní lesy na později vykácených místech. Příroda je ve svých základech sice velmi variabilní, předpokládá se ale, že její záchranné funkce nelze využívat do nekonečna.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024