Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Bouřky zase na pořadu dne

1. 8. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 8. 2012 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vydána je výstraha hlavně na čtvrteční odpoledne a noc na pátek. Bouřky zase na pořadu dne Zdroj fotografie: 123rf

Od pondělí žije naše země v meteorologickém klidu a pokoji. Teploty se do středy udržovaly pod tropickou třicítkou a hlavně se neobjevují žádné bouřky ani s tím související jevy. Tahle pohodička se ovšem chýlí ke konci, druhá polovina tohoto týdne už bude značně živější. A ČHMÚ už spustil pomyslné sirény, když vydal výstrahu na bouřky.

Výstraha platí na čtvrteční odpoledne, večer a noc na pátek. Ne všude se bude třeba bát celou dobu. Předpokládáme, že jako první se bouřky vytvoří odpoledne v západní polovině Čech, tyto se s večerem budou rozpadat. V noci na pátek se ale z Bavorska k nám nasune druhá vlna, ta zasáhne zejména pás od jižních Čech po Krkonoše, západ už by měl být vynechán. Během noci se bouřky přesunou nad oblast Českomoravské vrchoviny, a pak se asi rozpadnou. V pátek se nové objeví na Moravě.

Dobrou zprávou je, že předpokládané bouřky by neměly být tak intenzivní jako ty, co jsme prožili o posledním víkendu. Čtvrteční i páteční by neměly přinést více než 30 mm z jedné bouřky. I to ale může zanechat škody na majetku. V sobotu bychom si měli užít zase klidnějšího dne, i když na jihu Čech se bouřky budou vyskytovat zřejmě znovu. V neděli se bouřková činnost obnoví zase na většině území Česka. Budou souviset se studenou frontou, která poté Česko přejde hlavně v pondělí.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024