Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

O českých holinkách a anglickém počasí

31. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 7. 2012 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ač se to nezdá, v Londýně prší v létě méně než v Praze... O českých holinkách a anglickém počasí Zdroj fotografie: 123rf

Obuv české výpravy, v níž nastoupila při zahajovacím ceremoniálu olympijských her, pobavila svět svou vtipnou narážkou na klima Velké Británie. Jaké je ale skutečné podnebí v tomto ostrovním státě? Je opravdu tak deštivé, že jsou holinky nezbytnou součástí každého šatníku, a nebo jde tak trochu o pověru? Co k tomu mohou říci klimatologové?

Pokud si srovnáme Londýn s Prahou, zjistíme, že rozdíl v množství ročních srážek je skutečně významný - zatímci v metropolii Anglie naměří průměrně 753 mm, naše hlavní město vykazuje 526 mm. Jenže, pokud porovnáme pouze letní období, kdy se olympiáda koná, všecho je najednou jinak. V červenci a srpnu se měsíční srážky v Londýně pohybují okolo 50 mm, v Praze je to okolo 70 mm ! Ano, čtete správně. V létě ve skutečnosti prší v Česku více než v Anglii. Opravdu tedy byl náš vtípek s holinkami při zahájení her, s ohledem na to že se olympiáda pořádá právě v létě, dostatečně trefný?

Zatímco v Londýně je nejvlhčím ročním obdobím zima a nejsušším léto, u nás to máme právě naopak. Je však třeba dodat, že podoba srážek se mezi naší zemí a Velkou Británií značně liší. Zatímco u nás je převážná část letních srážek způsobená silnými bouřkami, v Anglii jde spíše o trvalejší deště. V Praze často stačí několik podařených bouřek a měsíční úhrn kolem 70 mm spadne za pár hodin. Pokud zrovna nebouří, bývá u nás v červenci dost slunečno. V Anglii jsou deště daleko slabší, o to však trvají déle. Z psychologického hlediska se proto tamní klima jeví jako mokřejší i v létě. V délce trvání deště tak Anglie přece jen vyhrává a to i během léta.

Přestože má Velká Británie pověst deštivé země, ve světě i v rámci Evropy najdeme řadu vlhčích míst. Ale to je asi jedno. O tom, zda žertík našeho olympijského výboru byl či nebyl povedený, přece jen počty milimetrů spadlých srážek až tak nerozhodují .



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024