Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

O českých holinkách a anglickém počasí

31. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 7. 2012 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ač se to nezdá, v Londýně prší v létě méně než v Praze... O českých holinkách a anglickém počasí Zdroj fotografie: 123rf

Obuv české výpravy, v níž nastoupila při zahajovacím ceremoniálu olympijských her, pobavila svět svou vtipnou narážkou na klima Velké Británie. Jaké je ale skutečné podnebí v tomto ostrovním státě? Je opravdu tak deštivé, že jsou holinky nezbytnou součástí každého šatníku, a nebo jde tak trochu o pověru? Co k tomu mohou říci klimatologové?

Pokud si srovnáme Londýn s Prahou, zjistíme, že rozdíl v množství ročních srážek je skutečně významný - zatímci v metropolii Anglie naměří průměrně 753 mm, naše hlavní město vykazuje 526 mm. Jenže, pokud porovnáme pouze letní období, kdy se olympiáda koná, všecho je najednou jinak. V červenci a srpnu se měsíční srážky v Londýně pohybují okolo 50 mm, v Praze je to okolo 70 mm ! Ano, čtete správně. V létě ve skutečnosti prší v Česku více než v Anglii. Opravdu tedy byl náš vtípek s holinkami při zahájení her, s ohledem na to že se olympiáda pořádá právě v létě, dostatečně trefný?

Zatímco v Londýně je nejvlhčím ročním obdobím zima a nejsušším léto, u nás to máme právě naopak. Je však třeba dodat, že podoba srážek se mezi naší zemí a Velkou Británií značně liší. Zatímco u nás je převážná část letních srážek způsobená silnými bouřkami, v Anglii jde spíše o trvalejší deště. V Praze často stačí několik podařených bouřek a měsíční úhrn kolem 70 mm spadne za pár hodin. Pokud zrovna nebouří, bývá u nás v červenci dost slunečno. V Anglii jsou deště daleko slabší, o to však trvají déle. Z psychologického hlediska se proto tamní klima jeví jako mokřejší i v létě. V délce trvání deště tak Anglie přece jen vyhrává a to i během léta.

Přestože má Velká Británie pověst deštivé země, ve světě i v rámci Evropy najdeme řadu vlhčích míst. Ale to je asi jedno. O tom, zda žertík našeho olympijského výboru byl či nebyl povedený, přece jen počty milimetrů spadlých srážek až tak nerozhodují .



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024