Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Tajfun Vincent straší Čínu

24. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 7. 2012 | AW, MP, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Hrozí rozsáhlé záplavy. Tajfun Vincent straší Čínu Zdroj fotografie: 123rf

Na pobřeží Číny se už pomalu blíží tropická cyklóna Vincent. V Asii nazýváme tyto mohutné a velmi nebezpečné tlakové útvary tajfun, na území Ameriky jsou to potom hurikány. Jedná se ale o prakticky stejnou záležitost, včetně velmi intenzivních projevů počasí a s tím souvisejícími jevy.

Předpokládá se, že k pevnině dorazí Vincent během úterý. První kontakt s pevninou přijde zřejmě v Guangdongu, západně od Hong Kong, kde se také předpokládá největší vliv tohoto tajfunu. Vincent se formuje nad Jihočínským mořem a už teď rychlosti větru dosahují ekvivalentu první kategorie hurikánu.

Jakmile tajfun dorazí k pevnině, očekává se velmi silný vítr a záplavy. Výrazně bude omezena letecká, ale i silniční doprava. Oblasti v Guangdongu totiž zasáhnou srážkové úhrny 25 až 50 mm, což kromě záplav zapříčiní jistě i sesuvy půdy. Nad pevninou by měl potom podle předpovědí Vincent rychle slábnout. Silný déšť bude ale nejspíš trvat až do poloviny týdne.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024