Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Červnové globální teploty čtvrté nejvyšší

23. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 7. 2012 | NOAA, MP, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nad pevninou dokonce úplně nejvyšší. Červnové globální teploty čtvrté nejvyšší Zdroj fotografie: 123rf

Kombinovaná globální teplota nad pevninou i oceány byla za letošní červen o 0,63 °C vyšší, než udává průměr pro 20. století. Ten byl vypočten na teplotu 15,5 °C. Na základě těchto výpočtů se proto letošní červen řadí na čtvrté místo od roku 1880, co se teploty tohoto měsíce týká.

Průměrná kombinovaná globální teplota pro severní polokouli byla dokonce úplně nejvyšší za celou dobu pozorování. Byla oproti průměru o 1,3 °C vyšší. Na první místo se také zařadila průměrná teplota nad pevninou, která převýšila dlouhodobý průměr o 1,07 °C.

Ve východním rovníkovém Pacifiku během června převládaly neutrální podmínky ENSO a rostly také teploty oceánů. Celková globální teplota vzduchu nad oceány byla označena jako desátá nejvyšší v historii. Globální teploty budou i nadále sledovány, aby se dal jednoznačně určit jejich trend.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024