Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na podzim zřejmě začne El Niňo

16. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 7. 2012 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Už nyní jsou v rovníkové části Pacifiku nadprůměrné teploty. Na podzim zřejmě začne El Niňo Zdroj fotografie: 123rf

Ještě během jara se zdálo, že po dvou sezonách, kdy v oblasti Tichého oceánu převládal jev La Niňa, nastanou nyní z hlediska cirkulace oceánských proudů i atmosféry neutrální podmínky. Nejnovější data z oblasti ale naznačují, že se místo toho rovnou začíná vyvíjet El Ňiňo, tedy teplá fáze této tzv. Jižní oscilace.

Podle dohody se stav oscilace v rovníkové části Tichého oceánu určuje na základě odchylky povrchové teploty vody od normálu. La Niňa nastává, pokud aspoň ve třech po sobě jdoucích měsících činí záporná odchylka více než 0,5 °C. El Niňo se vyhlašuje při právě opačných podmínkách. V posledních měsících a týdnech teplota povrchu oceánu v oblasti trvale roste a nyní již odchylky překračují oněch 0,5 °C v kladném směru v jeho větší části. V létě se přitom tradičně odchylky o normálu pohybují v blízkosti nuly, naopak nejvyšší odchylky oběma směry bývají evidovány v zimě (a 2 °C od normálu). Proto je tzv. Jižní oscilace částečně sezónní jev.

Poslední El Niňo nastalo v zimní sezoně 2008/2009, následovaly dvě sezony La Niňa, z nichž ta první byla zřetelně silnější. Nyní, kdy je před námi sezona 2012/13, už pravděpodobnost, že dojde k rozvinutí El Niňa překročila hodnotu 60 %, zhruba třetinová je pak šance, že zůstanou po celou zimu zachovány neutrální podmínky a v návrat La Niny už modely nevěří - dávají tomu pravděpodobnost jen kolem 5%.

Jižní oscilace významně ovlivňuje počasí v celé oblasti Tichého oceánu. V jeho západní části (Indonésie, Austrálie) při jevu El Niňo nastává sušší období, naopak v jižní a střední Americe vydatně prší. Z globálního hlediska pak El Niňo vede k celkově teplejším rokům.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024