Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Horka trápí jih Moravy, i okolní země

6. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 7. 2012 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na jihu Slovenska mají až 38 °C Horka trápí jih Moravy, i okolní země Zdroj fotografie: 123rf

Teplota přes 35 °C se u nás vyskytne v podstatě každé léto, ale jde přece jen o výjimečnou situaci a na naše podmínky velmi siné vedro. Na jižní Moravě se ale s takovými teplotami potýkají už týden - z dosavadních šesti červencových dní byla hned v pěti z nich překročena hranice 35 °C. Platí to například pro obec Strážnice na Hodonínsku. Nejtepleji tam měli 3. července, tedy v úterý, kdy naměřili dokonce teplotu 36,5 °C, tedy v podstatě teplotu lidského těla. Jediným "chladnějším" dnem se tam pak stala středa, kdy naměřili "pouze" něco přes 31 °C.

Vedra tedy už nejsou jen silná, ale také poměrně vytrvalá. Neplatí to pro území Čech, kde se v první polovině tohoto týdne mírně ochladilo. Na Moravě zaznamenávají kromě tropických dní i u nás vzácné tropické noci, kdy teplota po celou noc zůstane nad 20 °C. Stalo se tak například na několika místech na Ostravsku během poslední noci ze čtvrtka na pátek.

To všechno ale pořád není nic proti teplotám, které mají v posledních dnech na jižním Slovensku a v Maďarsku. Tam denní maxima dosahují až na 38 °C, v maďarských nížinách už se blíží k čtyřicítce. Podobné teplo najdeme i pokud půjdeme dál na jihovýchod - v Rumunsku, Bulharsku, Srbsku i Řecku... pokud bychom se chtěli ochladit, musíme se vydat směrem na západ. Ve Velké Británii, ale i třeba ve Francii, se denní teploty nyní udrží spíše jen do 24 °C... asi by nás ale nepotěšilo, že tam také poměrně hodně prší a v Británii hrozí i povodně.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024