Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Bouřky se s námi nemazlí

5. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 7. 2012 | ms, meteocentrum.cz, ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ty čtvrteční lokálně přinesly až 50 milimetrů vody Bouřky se s námi nemazlí Zdroj fotografie: 123rf

Předpoklady, že se během čtvrtka vytvoří v Česku intenzivní bouřky, se naplnily. Vůbec první se vytvářely už okolo poledne na jihu Čech, odpoledne vznikala bouřková jádra v celé západní polovině Čech. V podvečer se pak nové bouřkové přeháňky objevily v oblasti Českomoravské vrchoviny, brzy ovládly celou východní polovinu Čech a během večera se přesouvaly k severu. Více či méně tak bylo zasaženo téměř celé území Čech a přilehlý kus Moravy.

A přeháňky nebyly ničím slabým, objevily se i takové, při nichž meteorologové zaznamenali až přes 50 milimetrů srážek. Odpolední bouřka se přehnala městem Třeboň a zanechala tu 51 mm, večer ještě jedna přeháňka přihodila dalších 5 mm, takže tu celkem za čtvrtek naměřili 56 mm (to jsou asi dvě třetiny červencového normálu...). Ještě o chlup více (celkem 60 mm) zaznamenalo severočeské městečko Šluknov. Zde šlo ovšem o tři časově mírně oddělené události, kdy žádná jedna z nich sama o sobě neznamenala extrémní srážkový úhrn. Nejvíce tak pršelo z celého Česka na stanici Nová Louka v nepříliš vzdálených Jizerských horách. Tam za čtvrtek naměřili dokonce 77 mm, z nichž drtiová většina spadla večer během pouhých dvou hodin... Jen lehce zaostaly údaje ze stanice Bedřichov. Řeka Smědá na Frýdlantsku vinou večerních bouřek stoupla během pár hodin dokonce na třetí stupeň povodňové aktivity.

Předpokládáme, že silné bouřky s přívalovými dešti budou předmětem dění v atmosféře i v pátek odpoledne a v noci na sobotu. Pro celou Českou republiku proto stále platí výstraha na tyto nebezpečné jevy.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024