Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Máme dusno... co to vlastně znamená?

4. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 7. 2012 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Česku už řadu dní přetrvává kombinace vysoké teploty i vlhkosti. Máme dusno... co to vlastně znamená? Zdroj fotografie: 123rf

Pojem dusno je mezi lidmi poměrně dobře znám, o něco menší povědomí už panuje o tom, že tento výraz není jen něčím lidovým, nýbrž jde o přesně definovaný meteorologický pojem. Dusno se stanovuje na základě jediného ukazatele a to je tlak vodních par. Tlak vodní páry, tedy vlastně vyjádření toho, kolik je ve vzduchu molekul vody, se pak vypočítá z teploty vzduchu a jeho relativní vlhkosti (a relativní vlhkost se zase spočítá z rozdílu teplot mezi vlhkým a suchým teploměrem... jak jednoduché!)

Stanovená hranice tlaku vodních par pro vyhlášení dusného počasí je 18,8 hPa. Aby taková hodnota mohla být dosažena, musí být teplota vzduchu minimálně 16,5 °C. Za takové teploty však musíme naměřit vlhkost 100 % (kdy už dochází ke kondenzaci vody - jako pozorovatelé to vnímáme jako mlhu), aby byl onen tlak 18,8 hPa dosažen. Čím je teplota vzduchu vyšší, tím více se do vzduchu vejde vody - při teplotě 28°C pak už stačí vlhkost jen 50 %, aby tlak vodních par dosáhl oné stanovené hranice 18,8 hPa.

A jak jsme na tom v Česku nyní? Z hlediska onoho dusna velmi dobře. Na mnoha stanicích totiž zaznamenáváme v odpoledních hodinách teploty okolo 25 °C při vlhkosti vzduchu cca 65%. Tahle kombinace znamená tlak vodních par asi 21,5 hPa. Definice dusna je tedy s přehledem naplňována; tak vysoký tlak vodních par se přitom v Česku vyskytuje poměrně zřídka. Nyní ano, kombinace vysokých teplot a vlhkosti je v těchto dnech docela výjimečná.

A co pro nás existence onoho dusna znamená v praxi? Řadu věcí - třeba vysokou pravděpodobnost intenzivních bouřek, protože vzduch je "nasáklý" vodou. A také to, že se hodně potíme a je nám větší horko, než by odpovídalo teplotě vzduchu. Za dusna se totiž náš pot obtížně odpařuje do vzduchu (ten už je zkrátka tak plný vody, že další už přijímá neochotně) a tak nám zůstává na těle. A protože odpařování kapiček potu z našeho těla nás ochlazuje, což se za dusného počasí moc neděje, tak je nám navíc i pěkné horko.

Aktuální počasí je takřka učebnicová ukázka dusna v našich zeměpisných podmínkách. Někde v rovníkových tropech, tam jsou samozřejmě zvyklí na ještě dusnější počasí. Naše malé české dusno vydrží asi až do konce týdne...



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024