Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Máme dusno... co to vlastně znamená?

4. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 7. 2012 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Česku už řadu dní přetrvává kombinace vysoké teploty i vlhkosti. Máme dusno... co to vlastně znamená? Zdroj fotografie: 123rf

Pojem dusno je mezi lidmi poměrně dobře znám, o něco menší povědomí už panuje o tom, že tento výraz není jen něčím lidovým, nýbrž jde o přesně definovaný meteorologický pojem. Dusno se stanovuje na základě jediného ukazatele a to je tlak vodních par. Tlak vodní páry, tedy vlastně vyjádření toho, kolik je ve vzduchu molekul vody, se pak vypočítá z teploty vzduchu a jeho relativní vlhkosti (a relativní vlhkost se zase spočítá z rozdílu teplot mezi vlhkým a suchým teploměrem... jak jednoduché!)

Stanovená hranice tlaku vodních par pro vyhlášení dusného počasí je 18,8 hPa. Aby taková hodnota mohla být dosažena, musí být teplota vzduchu minimálně 16,5 °C. Za takové teploty však musíme naměřit vlhkost 100 % (kdy už dochází ke kondenzaci vody - jako pozorovatelé to vnímáme jako mlhu), aby byl onen tlak 18,8 hPa dosažen. Čím je teplota vzduchu vyšší, tím více se do vzduchu vejde vody - při teplotě 28°C pak už stačí vlhkost jen 50 %, aby tlak vodních par dosáhl oné stanovené hranice 18,8 hPa.

A jak jsme na tom v Česku nyní? Z hlediska onoho dusna velmi dobře. Na mnoha stanicích totiž zaznamenáváme v odpoledních hodinách teploty okolo 25 °C při vlhkosti vzduchu cca 65%. Tahle kombinace znamená tlak vodních par asi 21,5 hPa. Definice dusna je tedy s přehledem naplňována; tak vysoký tlak vodních par se přitom v Česku vyskytuje poměrně zřídka. Nyní ano, kombinace vysokých teplot a vlhkosti je v těchto dnech docela výjimečná.

A co pro nás existence onoho dusna znamená v praxi? Řadu věcí - třeba vysokou pravděpodobnost intenzivních bouřek, protože vzduch je "nasáklý" vodou. A také to, že se hodně potíme a je nám větší horko, než by odpovídalo teplotě vzduchu. Za dusna se totiž náš pot obtížně odpařuje do vzduchu (ten už je zkrátka tak plný vody, že další už přijímá neochotně) a tak nám zůstává na těle. A protože odpařování kapiček potu z našeho těla nás ochlazuje, což se za dusného počasí moc neděje, tak je nám navíc i pěkné horko.

Aktuální počasí je takřka učebnicová ukázka dusna v našich zeměpisných podmínkách. Někde v rovníkových tropech, tam jsou samozřejmě zvyklí na ještě dusnější počasí. Naše malé české dusno vydrží asi až do konce týdne...



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024