Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Oxidu uhličitého dýcháme stále více

7. 6. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 6. 2012 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na jaře byla v Arktidě poprvé pokořena hranice 400 ppm. Oxidu uhličitého dýcháme stále více Zdroj fotografie: 123rf

Ve starších zeměpisných učebnicích nacházíme údaj, že koncentrace oxidu uhličitého v zemské atmosféře činí 0,03 %. Nyní už to neplatí, už řadu let nám po zaohrouhlení vychází 0,04 %, což odpovídá 400 ppm (počet částic z milionu). A právě hodnota 400 ppm byla poprvé v historii měření zaznamenána letos na jaře na některých stanicích v Arktidě, zejména na Aljašce.

Týká se to ale jen sezónního výkyvu v polárních oblastech severní polokoule. Např. na známé stanici Mauna Loa na Havaji naměřili v květnu okolo 397 ppm, celkový globální průměr všech stanic činí nyní jen 394 ppm. Květen je navíc měsícem, kdy jsou koncentrace oxidu uhličitého tradičně nejvyšší, přes léto dochází vlivem aktivního vegetačního období k jejich mírnému poklesu. Celoroční průměr za celou Zemi tak nyní ukazuje na hodnotu 392 ppm.

Stále pokračuje trend, kdy dochází ke zvyšování koncentrací oxidu uhličitého zhruba o 2 ppm za rok. Během několika let tak bude koncentrace 400 ppm pravděpodobně překročena na celé Zemi a to už celoročně. Změna trendu se zatím neočekává. Koncentrace tohoto plynu je důležitá zejména proto, že oxid uhličitý patří mezi nejvýznamnější skleníkové plyny a mám vliv na klima na Zemi. Kromě toho jeho vyšší koncentrace vytváření lepší podmínky pro růst rostlin. Ze zdravotního hlediska není současný růst koncentrace oxidu uhličitého problematický, lidské tělo by se totiž dokázalo bez problémů vypořádat i s výrazně vyšším podílem tohoto plynu v atmosféře.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024