Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Klimatická změna může ohrozit zdroje pitné vody

22. 5. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 5. 2012 | WMO, MP, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvíc náchylná bude Afrika. Klimatická změna může ohrozit zdroje pitné vody Zdroj fotografie: 123rf

Konference OSN Rio+20 týkající se trvale udržitelného rozvoje, která se bude konat příští měsíc, má za úkol obnovit úmluvu o využívání pitné vody. Poslední dobou se právě hospodaření s pitnou vodou stává synonymem udržitelného rozvoje a to nejen v oblastech, kde je pitné vody nedostatek.

Správné hospodaření s pitnou vodou vyžaduje potřebné znalosti, nástroje i dovednosti v různých socioekonomických sektorech. Vyžaduje také zodpovědná rozhodnutí na vysokých postech v globálním i regionálním měřítku. WMO je schopna poskytnout rámec operativního vývoje, samotný výkon rozhodnutí záleží ale na regionálních orgánech moci.

Narůstající pozornost bude vyžadována hlavně po afrických státech, které mohou být zasaženy klimatickou změnou nejvíce. Vodní cyklus tak může být výrazně změněn zejména z hlediska náchylnosti ke ztrátě přirozených zdrojů pitné vody.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024