Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Klimatická změna může ohrozit zdroje pitné vody

22. 5. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 5. 2012 | WMO, MP, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvíc náchylná bude Afrika. Klimatická změna může ohrozit zdroje pitné vody Zdroj fotografie: 123rf

Konference OSN Rio+20 týkající se trvale udržitelného rozvoje, která se bude konat příští měsíc, má za úkol obnovit úmluvu o využívání pitné vody. Poslední dobou se právě hospodaření s pitnou vodou stává synonymem udržitelného rozvoje a to nejen v oblastech, kde je pitné vody nedostatek.

Správné hospodaření s pitnou vodou vyžaduje potřebné znalosti, nástroje i dovednosti v různých socioekonomických sektorech. Vyžaduje také zodpovědná rozhodnutí na vysokých postech v globálním i regionálním měřítku. WMO je schopna poskytnout rámec operativního vývoje, samotný výkon rozhodnutí záleží ale na regionálních orgánech moci.

Narůstající pozornost bude vyžadována hlavně po afrických státech, které mohou být zasaženy klimatickou změnou nejvíce. Vodní cyklus tak může být výrazně změněn zejména z hlediska náchylnosti ke ztrátě přirozených zdrojů pitné vody.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024